Świąteczne ciastka dla psa to łatwy i przyjemny sposób włączenia czworonoga w szczególną atmosferę Bożego Narodzenia. Domowe wypieki mogą Ci posłużyć za prezent pod choinkę dla psa lub do nagradzania Twojego pupila w okresie przedświątecznym. Jak zrobić naturalne psie ciastka domowej roboty, jakie składniki i formy wybrać, zdradzimy Ci w naszym poradniku.


Domowe pyszności dla psa

Domowe ciasteczka dla psa to szczególna forma „dowodu miłości” dla Twojego czworonoga, bo sklepowe półki wszak uginają się od gotowych smakołyków, kusząc świątecznymi formami i składnikami. Piekąc własnoręcznie możesz nie tylko wykazać się kreatywnością w kuchni, ale także indywidualnie dobrać składniki, odpowiednie dla Twojego pupila. To ważne nie tylko ze względu na smakowe preferencje, ale i ewentualnie istniejące alergie. Samodzielnie upieczone ciastka obejdą się bez konserwantów, spulchniaczy i ulepszaczy – to zdrowy i pyszny podarunek dla Twojego psa.

Dobra rada Nie inaczej niż w kuchni dla ludzi, również psy powinny być odżywiane możliwie naturalnie. Zwróć uwagę na pochodzenie kupowanych produktów – regionalne owoce i warzywa oraz świeże mięso wysokiej jakości to najzdrowsze składniki na świąteczne ciastka dla psa.

Co potrzebujesz, aby upiec świąteczne ciastka dla psa?

W zależności od przepisu i formy ciastek dla psa, jakie chcesz uzyskać, będą Ci potrzebne następujące utensylia:

  • blender
  • tarka
  • nóż
  • waga kuchenna
  • kubek z miarką do płynów
  • blacha
  • wałek do ciasta
  • papier do pieczenia
  • foremki do pieczenia

ciasteczka swiąteczne
Aby upiec świąteczne ciasteczka dla psa potrzebujesz kilku prostych składników.



Ciasteczka z wątróbki dla psa: aromatyczne talarki

Wątróbka – najlepiej kurza lub z indyka – to bardzo aromatyczny składnik świątecznych wypieków dla psa, na widok których większość czworonogów popada w ekstazę.

Na ciasteczka wątróbkowe dla psa potrzebujesz:

  • 125 g świeżej wątróbki z kurczaka lub indyka
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • wodę według potrzeby

Piekarnik nastaw na temperaturę 160°C, a płaską formę wyłóż papierem do pieczenia. Wątróbkę drobno posiekaj i dodaj do reszty składników w dużej misce, wszystko ugniatając w jednolite ciasto. Następnie podziel masę na 4 części i z każdej uformuj podłużny walec niewielkiej grubości. Ostrym nożem potnij każdy walec na 1-2cm plastry, ułóż je na blasze i piecz 20-25 minut. Wyłącz piec, a ciastka zostaw w nim aż do ostygnięcia.

Dobrze wiedzieć Zamiast świeżej wątróbki możesz także użyć mięsa z piersi indyka.
 


Ciastka dla psa z mięsa mielonego: kuleczki z dziczyzną i rozmarynem

Dziczyzna należy do tradycyjnych specjalności polskiej kuchni, a święta to czas szczególnych rozkoszy podniebienia. Dlaczego nie uraczyć rarytasem także Twojego futrzanego ulubieńca? W skład tego przepisu na świąteczne ciastka dla psa wchodzi mięso z dzika, jelenia, sarny czy daniela.

Potrzebujesz:

  • 100 g zmielonej dziczyzny
  • 250 g mąki razowej lub orkiszowej
  • 20 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 10 g rozmarynu (świeżego lub suszonego)
  • 100 g sezamu
  • wodę według potrzeby


Podgrzej piekarnik do 160°C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki -oprócz sezamu - wymieszaj w misce, ugniatając je na jednolitą masę. Dłońmi formuj kuleczki wielkości takiej, jaka optymalnie zmieści się w pysku Twojego psa. Ułożone na papierze psie ciastka posyp sezamem i piecz około 30 minut, a potem zostaw do ostygnięcia.
ciasteczka dla psa
Smak i składniki ciastek dostosuj do upodobań Twojego pupila.



Ciasteczka marchewkowe dla psa wykrawane foremkami

Marchewka to bardzo wdzięczny składnik domowych wypieków, dodający psim smakołykom wilgoci i naturalnej słodyczy. Cynamon, anyż i świąteczne kształty foremek nadadzą temu przepisowi bożonarodzeniowej doniosłości.

Ciastka dla psa z marchewką składają się z:

  • 1 jajka
  • 100 g startej marchewki
  • 250 g mąki razowej lub orkiszowej
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki anyżu
  • dużej szczypty cynamonu
  • wody według potrzeby

Rozgrzej piekarnik do 120 °C i wyłóż formę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i ugnieć z nich jednolitą masę. Rozsyp trochę mąki na stolnicy, aby ciasto do niej nie przywarło i rozwałkuj je wałkiem na grubość ok. 6-7 mm. Wykrawaj psie ciasteczka foremkami – np. w kształcie choinki, księżyca, serca, kości itp. i układaj na papierze. Po ok. 30-35 minutach w piecu odczekaj aż do ostudzenia.

Dobrze wiedzieć Jeśli nie masz ozdobnych metalowych foremek, do wycięcia ciastek możesz użyć także kieliszka.


Ciastka dla psa z tuńczykiem na opłatkach

Olbrzymia większość naszych czworonogów kocha smak i zapach ryb, dlatego wybierając ciastka dla psa z tuńczykiem możesz być pewien pozytywnej reakcji. Wygodnym „fundamentem” będą tu gotowe opłatki, które sprawią, że rybna masa będzie wyglądała odświętniej.

Do psich ciasteczek z tuńczykiem potrzeba:

  • 100 g dorsza bez ości
  • 200 g mąki owsianej lub ryżowej
  • 5 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 5 g ziół (świeżych lub suszonych), np. pietruszki, oregano, tymianku czy rozmarynu
  • 1 paczuszkę opłatków
  • wody według potrzeby

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, aż powstanie jednolita masa. Łyżką nakładaj małe porcje na opłatki i piecz w rozgrzanym do 120°C piekarniku około 25 minut. Zaczekaj aż ostygną.

Dobrze wiedzieć Dorsza możesz zastąpić świeżym lub wędzonym łososiem.



Ciastka dla psa z masłem orzechowym i kuskusem

Masło orzechowe to przysłowiowe „niebo w gębie” nie tylko dla ludzi – nasi pupile również przepadają za intensywnym, orzechowym smakiem i oszałamiającym aromatem! Jeśli mamy być szczerzy – te przysmaki nadają się także dla pana i pani, chociaż ludzkiemu podniebieniu z pewnością zabraknie cukru.

Aby przygotować ciastka dla psa z masłem orzechowym zaopatrz się w następujące składniki:

  • 200 g masła orzechowego (wariant kremowy, bez kawałków orzechów, soli i cukru)
  • 100 g płatków lub otrębów zbożowych (np. owsianych)
  • 100 g kuskusu
  • woda według potrzeby


Wsyp kuskus do miski i zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Odczekaj 10-15 minut, aż ziarenka napęcznieją i odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Ostrym nożem podziel rozwałkowane ciasto na małe prostokąty – ich format zależy od wielkości Twojego psa. Małe rasy zadowolą się ciastkami 1,5 x 1,5 cm, dla psa większego kalibru orzechowe delicje mogą być wielkości 4 x 4 cm.


Ciasteczka bananowe dla psa: pełnoziarniste krakersy

Te wypieki to opcja dla miłośników natury i fitoterapii: banany są bogatym źródłem potasu i zawierają wszystkie najważniejsze witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B. Imbir ma cenne właściwości lecznicze znane od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedzie. Ta roślina dostarcza między innymi żelaza, wapnia, kalium i bardzo ważnych dla zdrowia olejków eterycznych oraz terpenów i gingerolów działających antyoksydacyjnie. Imbir ma również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Do zrobienia bananowych krakersów potrzebujesz:

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 200 g żytniej mąki
  • 50 g płatków owsianych
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki imbiru (startego świeżego lub suszonego)

Banany rozgnieć widelcem na jednolitą pastę lub użyj blendera. Masę połącz z mąką, jajkiem i olejem, a całość starannie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj na niej ciasto. W piekarniku nagrzanym do 160℃ piecz ciasto 15 - 20 minut, po czym wyjmij je z pieca i poczekaj, aż całkiem ostygnie. Zimne ciasto pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, aby ciastka były bardziej chrupiące, możesz przetrzymać je dłużej w piecu, wtedy dodatkowo podeschną. Aby nie zrobiły się zbyt ciemne, możesz zredukować temperaturę do 130°C.

pies się oblizuje
Twój czworonożny przyjaciel pokocha świąteczne ciasteczka!



Ciastka dla psa alergika

Nie ma uniwersalnego przepisu na ciastka dla psa alergika, bo istnieją rozmaite alergeny, na które nasze czworonogi reagują. Najczęściej występują alergie na zboża, wołowinę i kurczaka, ale ich liczba zatrważająco rośnie. Pamiętaj, że poszczególne składniki na świąteczne smakołyki możesz łatwo wymienić. Jeśli więc masz przed sobą przepis na ciasteczka dla psa z kurczakiem, ale Twój pupil jest na niego uczulony, nie musisz tracić czasu na szukanie innego przepisu. Wystarczy, że mięso z kurczaka zastąpisz na przykład baraniną, koniną lub rybą. Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, ryżową lub kokosową. Oto przepis wyjściowy na bezzbożowe ciastka dla psa z alergią.

Potrzebujesz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (lub innego mięsa, na które Twój pies nie jest uczulony)
  • 1 gruszkę
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklankę mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżeczki alg lub czystka

Gruszki najlepiej nie obierać, bo skórka zawiera najwięcej witamin. Wystarczy, że usuniesz pestki, a pokrojony na kawałki owoc zblendujesz na jednolitą masę. Dodaj pozostałe składniki i ugnieć, a ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Ulep kulki, a następnie każdą z nich rozgnieć lekko palcem, aby uzyskać formę donut. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140°C.


Czego w wypiekach dla psów unikać?

Podczas Twoich kulinarnych eksperymentów pamiętaj o kliku składnikach, które nie powinny się znaleźć w psich ciastkach.

Należą do nich:

  • kakao i czekolada
  • awokado
  • winogrona i rodzynki
  • rabarbar
  • większe ilości cebuli i czosnku
  • sól i cukier

Psie przysmaki również sprawdzą się w roli świątecznych ciasteczek:

Czym ozdobić psie ciasteczka?

Do dekoracji odświętnych ciastek dla psa możesz – to najprostszy sposób ozdabiania - użyć składników zawartych w samych łakociach, ale nie zblendowanych, lecz pokrojonych, np. plasterków banana czy kawałków jabłka.

Do ozdoby nadają się jednak najlepiej suche środki spożywcze, które podczas pieczenia nie tracą formy i koloru, np.

  • sezam
  • czarnuszka
  • orzechy (oprócz makadamia, brazylijskich, pekan)
  • wiórki kokosowe
  • suszone zioła

Jak przechowywać ciastka dla psa?

Inaczej niż wypieki przemysłowe, domowe ciastka dla psa nie zawierają konserwantów i powinny być zjedzone w ciągu kilku dni. Zanim je schowasz do pojemnika, koniecznie odczekaj, aż będą całkiem zimne – gorące lub ciepłe ciastka oddają dużo wilgoci. Zamknięte w szczelnym pomieszczeniu mogą szybko spleśnieć. Do przechowywania ciastek najlepiej nadają się puszki lub słoiki – ustaw je w suchym miejscu, a nadprodukcję możesz zamrozić lub sprezentować zaprzyjaźnionemu psiarzowi. 


Podsumowanie

Własnoręcznie zrobione świąteczne ciastka dla psa to ogromna przyjemność, jaką możesz zrobić swojemu czworonożnemu towarzyszowi na święta. Przepisy są proste, a składniki zwykle dają się spontanicznie wymieniać, jeśli jakichś Ci brakuje lub pies jest na coś uczulony. Od prostych, formowanych dłońmi kuleczek po dekoracyjne muffinki – granice wyznacza nam tylko nasza wyobraźnia.